De essentie van begeleiding in ademwerk

Ik weet nog dat ik het vroeger best ongemakkelijk kon vinden op een feestje, als ik de vraag kreeg wat voor werk ik deed. Adem-wat? 

Dat is nu heel anders. Overal om me heen zie ik ademprogramma’s voorbij komen. Super fijn dat het bekender wordt, maar het roept ook dubbele gevoelens bij me op, want wat is er veel verschil in hoe er met de adem wordt gewerkt. Soms mis ik een beetje de essentie waar begeleid ademwerk voor mij over gaat. Dus in een steeds populairder wordend werkveld, wil ik daar graag wat over delen. Het liefste doe ik dit live, tijdens onze trainingen. Dat is tenslotte waar de magie zich letterlijk laat zien en ondertiteld kan worden, waardoor het echt tastbaar en toépasbaar wordt. Maar ik zal proberen er online iets over te schrijven.

Want wat is het dat ik zo belangrijk vind en waarom?

Mijn mening is dat wanneer je met de adem werkt en dit begeleid aanbiedt, je deze wel moet kunnen verstaan, anders kan je er niet mee werken. Met andere woorden, het is belangrijk om zicht te hebben op wat je doet en wat er ontstaat bij je client. In onze ademopleiding zeggen we altijd: De adem doet het werk, begeleider nodigt uit, client staat toe. Dit is echt een heilig principe, waar je je als begeleider aan hebt toe te vertrouwen en in hebt te verdiepen.

Laat dit me iets meer toelichten: De adem doet het werk, dus zowel client als begeleider hebben de adem te volgen. Client staat toe, met andere woorden, de client blijft ademen ongeacht wat er verschijnt, zodat informatie kan gaan stromen en zichtbaar wordt. En de begeleider heet welkom en nodigt uit waar de client zichzelf vergeten is, met een passende interventie die aansluit bij het specifieke adempatroon in dat specifieke moment. Daarvoor is het kunnen lezen van de informatie die zich laat zien essentieel.

Nogmaals, de adem is een prachtig instrument. Adem blijven toestaan nodigt uit oude lading te doorvoelen, nieuwe ruimte te openen en niet geïntegreerde informatie te integreren in ons systeem. Zonder poespas, zonder opsmuk. 

Dat maakt ademen waar ik ben weggetrokken dapper, magisch en avontuurlijk. De adem liegt niet, is altijd aanwezig en spiegelt wat er leeft, nog voor ik mij hier bewust van ben. Soms heel pijnlijk en onveilig, dan weer vol speelsheid, onschuld en extase. En soms ervaar ik helemaal niks, één grote leegte, om dan juist daar de parel in te ontdekken. Adem omvat het allemaal. 

Er zijn zo veel nuances, zo veel signalen en informatie die zich laten zien, wanneer je de adem bewust uitnodigt. Maar juist dat, maakt dat iedereen die bewust iets met z’n adem doet, van alles kan gaan ervaren. In het begeleide ademwerk is de vraag echter, wat doe je wel en wat doe je niet, en vooral waarom? Hoe faciliteer je dat een ervaring werkelijk kan thuiskomen tot in het lichaam? Tenslotte, wat heeft iemand aan een ademsessie, als de informatie die vrij komt niet geïntegreerd wordt?

Kortom, ademwerk kan van alles openen en aanraken, en ieder z’n eigen stijl, maar in mijn optiek is het belangrijk dat een begeleider oog voor heeft voor de ademtaal. Anders kan een systeem juist meer op spanning komen te staan, of zich nog dieper vastdraaien in een maar al te bekend patroon.

Daarom, super leuke en leerzame vragen om mee te leren werken en eigen te maken zijn bijvoorbeeld: Wanneer stap je in en wanneer houd je afstand? Waarom zou je de adem vasthouden, of wat zegt spanning in de kaken en welke interventie is dan op z’n plek? Wat is het verlangen, wat spiegelt de ademhaling en wat is dan dienend – op dat specifieke  moment – voor het systeem van jouw client? En als je client verstrikt raakt, op slot schiet of in een oude groef keihard begint te ploeteren, hoe nodig je dan weer iets van overgave uit? En zo is er nog veel meer..

Precies dit is waar ik zo van hou en waar begeleiding van ademwerk voor mij over gaat: Een begeleider kijkt met je mee, leest je adempatroon en ziet daarin ook jouw thema’s en blinde vlekken verschijnen. Door jou juist hier weer uit te nodigen, voorbij je bekende structuren en patronen, ga je herinneren wat je ooit bent vergeten, misschien uit noodzaak, of simpelweg omdat je er nooit in gespiegeld bent. Heel waardevol, want waar jij jezelf vergeten bent, ga je ook niet meer naar toe. Daar komt nog bij, je bent het niet voor niets vergeten, dus ook die intelligentie heeft erkenning nodig. Stap voor stap, ademteug voor ademteug, een prachtige reis, terug naar je oorspronkelijke levensstroom. Wat wil er door jou geleefd worden?

Dit vraagt een verfijnd lezen van, en werken met, de adem. Dit kan je niet leren uit een boek en vraagt vlieguren. In onze ademopleiding staat dan ook het leren werken met individuele adempatronen centraal, je leert hoe je een veilig en gedegen kader neer zet en hoe je kan lezen wat er nodig is in het moment, voorbij het vertrouwde en comfortabele pad. 

Het mogen en kunnen lezen van deze informatie in de adem is ontroerend mooi. Ook voor mij nog steeds magisch. Ik geniet van elk adempatroon, uniek en vol informatie in elk moment en ik vind het prachtig om dit werk door te geven. 

Ben je nieuwsgierig en niet bekend met onze werkwijze, weet je welkom 🙂

En voor onze ademcoaches: Ik geniet enorm om te zien hoe jullie jezelf profileren, in je eigen stijl verder bewegen en met een gedegen basis prachtig ademwerk aanbieden! Te gek om onderdeel van jullie reis te zijn geweest.

Meer weten?

Stuur een bericht en wij komen binnenkort bij je terug.

Start typing and press Enter to search